De komende weken dansen we over het prentenboek ‘Kikker en de sneeuwman’.


Dit thema leent zich heel goed voor specifieke oefeningen gericht op coördinatie en motoriek.
We lopen voorover gebogen door de wind en sneeuw. Maar we lopen niet alleen voorover gebogen maar worden ook achteruit geblazen door de wind…. Lastig hoor, achteruit lopen en bepalen waar je heen moet! Oh jee, en het waait zo hard dat we op de grond vallen. Maar blijf niet te lang liggen want de sneeuw is koud, brrrr!
Gelukkig gaat de wind liggen. Kikker zijn vriendjes zijn heerlijk aan het schaatsen op de vijver. Ook wij zwieren en zwaaien door de ruimte. Schaatsen, schaatsen, schaatsen (lees glijden), met de handen op de rug maar ook op één been! En natuurlijk een pirouette. Al deze bewegingen worden begonnen in de hersenen en komen tot uiting in de beweging. Iedere keer dat deze bewegingen worden aangezet vanuit de hersenen verloopt het soepeler. Hoe vaker, hoe beter dus!

We helpen Kikker takken te verzamelen. In alle hoeken van de ruimte halen we takken. Kleine, lichte takjes maar ook hele zware takken!

Ten slotte maken we de sneeuwpop. Iedere peuter krijgt een klein ‘sneeuwballetje’. Dit balletje rollen we tussen de handen, boven ons hoofd, we knijpen er goed in, we rollen het tussen onze handen in over de grond. Het sneeuwballetje is natuurlijk erg klein, dus we maken het groter door ermee met ons hele lijf door de sneeuw rollen. Allemaal korte motorische oefeningen waarmee we een hele mooie sneeuwpop kunnen maken!

Ieder thema bestaat uit een opeenvolging van oefeningen die bijdragen aan de coördinatie, motoriek en taal-en rekenontwikkeling. Met een sausje van fantasie is het iedere keer weer een feest!

 

Share