Tot en met dit jaar stond ik ook samen met onze kinderen bij de binnenkomst van Sinterklaas. Vaak is het dan koud. Toen ze nog klein waren bibberden onze kinderen van de kou maar tegelijkertijd ook van de spanning.

Maar wat een feest; Sinterklaas en zijn pieten komen aan in Nederland om alle kinderen blij te maken met cadeautjes. Spannend hoor, misschien samen met veel mensen pakjesavond vieren, ook spannend om te kijken wat er in je schoehoentje zit! Oeh, en spannend om te kijken wat de Sint voor cadeautje voor jou heeft meegenomen….En weet je wat ook spannend is? Denken aan hoe de pieten ’s nachts bij jullie in huis komen!

Samen feest vieren, cadeautjes, snoepgoed, ontzettend leuk toch??

Voor kinderen die nog in Sinterklaas geloven lopen fantasie en werkelijkheid door elkaar, dit noem je ook wel het ‘magisch denken’.
Hierdoor kan de aanloop naar pakjesavond een spannende tijd zijn. Als je ook luistert naar de woorden die deze periode het meest gebruikt worden valt één woord op: spannend.

Voor zover ik weet worden er gelukkig geen kinderen meer in de zak van Sinterklaas gestopt. En volgens mij krijgen kinderen ook geen zakje zout meer, of nog erger; met de ‘roe’. Die spanning is gelukkig weg! Maar wat denk je van de pieten die ’s nachts in je huis komen? Eng toch? En dan de ochtend afwachten wat er in je schoehoentje zit, spannend toch?

Ik moet eerlijk zeggen dat bij onze oudste ik niet zo heel snel doorhad waarom hij ineens slechter at en weer plasongelukjes had. Voor mijn gevoel was 5 december nog ver weg. Totdat hij de opmerking plaatste dat de deur toch wel op slot zat ’s nachts?

Aha! Sinterklaasstress!

Daarna wist ik waar ik op kon letten.

Nu heeft Sinterklaas tegenwoordig altijd tijd om naast bij de kinderen thuis ook nog op het werk van papa en/of mama te komen, op school, op sportclubs, bij opa en oma of hij staat in het donker ineens bij de overburen. Ook bij peuterdans dansen we over Sinterklaas 😉
Weken van tevoren kunnen kinderen de belevenissen van de Sint en zijn pieten al volgen op tv. Ieder jaar gebeurt er wel iets waardoor kinderen zich toch echt af gaan vragen of ze wel op tijd bij ons te kunnen zijn…..Ook weer spannend hoor!

Hoe zorg je er dan als ouder voor dat het een geslaagd Sinterklaasfeest wordt?
Je kent je kind natuurlijk het beste, pas onderstaande tips dan ook toe zoals het bij jullie past.

Duidelijkheid
Bedenk van te voren hoe de aanloop naar Sinterklaas er uit komt te zien.
Zorg dat het voor je kind duidelijk is wat er gaat gebeuren. Je kunt hiervoor een kalender maken waarop de Sinterklaasactiviteiten staan. Zo kun je bijvoorbeeld het schoen zetten inplannen, noteren wanneer de intocht van Sinterklaas is, wanneer pakjeasavond gevierd wordt en eventuele extra Sinterklaasactiviteiten. Op internet staan hele leuke, bruikbare voorbeelden!
Niet geheel onbelangrijk is om te weten wanneer en wat er aan Sinterklaasactiviteiten wordt gedaan op bijvoorbeeld het kinderdagverblijf. Ook dat kan op de kalender genoteerd worden.

Aftelkalender

Verwoorden
Verwoord wat je ziet of merkt bij je kind. Dit kan in alle situaties: ‘Ik zie dat je je pietenpak in de hoek gooit, het is ook wel spannend voor je dat je verkleed mag als piet he?’  Of ‘Ik merk dat het langer duurt voordat je je boterham op hebt, heb je niet zo’n trek vandaag? Het kind zal zelf waarschijnlijk niet weten waarom hij/zij bepaalde dingen ineens anders doet. Wanneer je verwoordt wat jij ziet zal dit voor het kind veel prettiger zijn in plaats van dat je dingen zegt als ‘pak je pietenpak op’ of ‘eet eens even door!’

Lekker samen
Probeer extra dingen samen te doen met je kind. Dan heb ik het niet over nog extra uitjes maar juist kleine dingen. Lekker knuffelen bijvoorbeeld! Even samen puzzelen, bouwen, met de poppen spelen, een extra keer in bad, een kind geniet van extra aandacht en ontspant hierdoor sneller.

Hoe zit het dan met de ‘oudersstress?’
Het is natuurlijk een heerlijke maand, december. Maar ook oh zo druk! Sinterklaas en kerstmis waarvoor je als ouder behoorlijk in de weer moet met cadeautjes kopen, gedichten schrijven, (helpen) surprises maken, vooral niet te opvallend alles doen, maar daarnaast is het op het werk vaak ook de periode van afsluiten en dus extra druk.

Wat kun je dan doen om ontspannen deze maand door te komen? Veel wat je met je kind doet om te ontspannen is ook goed voor jou; Knuffelen, extra in bad, even lezen, muziek luisteren, neem er de tijd voor!

Avondvoorjezelf_bad_thumb_550x367

Genieten
Vergeet vooral niet te genieten van deze tijd! Van het samen zijn, van de extra aandacht die je elkaar geeft, van de voorpret en van de fantasiewereld van je kind. En mocht je per ongeluk cadeaupapier of iets anders laten slingeren en het wordt gevonden door je kind; geen stress, het magisch denken van je kind zorgt zelf voor de oplossing!

Share